Oldalak

2011. április 24., vasárnap

Polifoam tutorial -- 1. rész

Mivel többen jelezték, hogy szeretnének Polifoam-ozni, ezért az ő kedvükért íródik a következő bejegyzés :)
Korábban én nem voltam egyértelmű a technikával kapcsolatban, ezért most kicsit összeszedettebben próbálom rendszerezni a dolgot.
Polifoam:--habosított műanyag. ( a „poli” szó ugye a műanyag kötéseire vonatkozik, a "foam" szó angolul
habot jelent) tehát habosított műanyagról beszélünk, amely vízálló, ultra könnyű, és nem törik, nem szakad.
Eddig szerintem mindenki ért mindent, vagyis menjünk tovább:


A boltokban kapható polifoam fajták:- két fő típusa van,  A LYUKACSOS ill. a  SIMA

-Lyukacsos szerkezetű polifoam tekercs

-Közelről ilyen a szerkezet

-sima polifoam, lyukak nélkül (varrós)

-Ezt ne vedd meg, ez azért fóliázott, mert hőtükörnek veszik radiátorok mögé...




Én az előbbivel, tehát a lyukacsossal dolgozom, ennek ismertetőjele, hogy már szabad szemmel is láthatóak benne az apró lyukak, járatok.
A másik típust nem nagyon használom, de lehet, hogy többen ezzel találkoztok majd, mivel a nagyobb bevásárlóközpontok jórészt ezt árulják. Ez utóbbi is alakalmas lehet cépé gyártásra, MS. Tifa épp ebből készíti a Catherina kalapját, ebben nincsenek szemmel látható lyukak, ezért ezt nevezzük Simának.(sajnos nagyobb képem erről nincsen, és a neten sem találtam, de éppen az említett cosplayes hölgy blogjában olvasható egy cikk a Catherina kalapjáról, ott van egy kép, amelyen nagyban látszik mindez :) )
A sima varrható, illetve melegragpisztollyal lehet ragasztani, a lyukacsost viszont CSAK RAGASZTANI szabad! ( ennek oka, hogy annyi benne az apró lyuk, hogy gyakorlatban, ha elkezded varrni, akkor a súrlódástól a cellák közti vékony „válaszfalakat ( a lyukak közti falak az anyagban-ha ez így érthetőbb)
átvágja”, ezért elcsúszik az egész varrás, sőt, kiszakad.

A Polifoam-ot szabni kell, úgy, akár az anyagot, de nagyon fontos gondolni arra, hogy az anyagnak van egy vastagsága, amely növelheti az éppen készülő darab méretét, ezért ajánlatos először papírból elkészíteni a szabásmintát, majd ha már 100%, hogy jó lesz-arányokat nézve, és formát-, akkor érdemes átrajzolni polifoam-ra, majd abból kivágni ( ajánlott eszközök: alkoholos filc, valamint modelező szike)- ha szike nincs otthon megteszi a tapétavágó is, de nehezebb apróbb formákat kivágni vele, míg a modellező szike éppen erre való.



-Vivi kalap-alap-papír

-Vivi hat-polifoam-karima

-Vivi hat-polifoam-karima 2





A Polifoam ragasztása

No, akkor nézzük lépésenként, hogyan ragasztunk.
Ezeket képekkel is illusztálom, így mindenki számára világos lesz  :)
Aki az alsó képekre ránéz, már láthatja is, hogy miért a lyukacsos polifoam mellett tettem le a voksom.
( a lyukacsos polifoam-ot hiába is próbálnánk mással ragasztani, csak melegragasztó vagy purex jöhet szóba)
Miért? Hiszen próbálkozhatnánk technokollal, vagy pillanatragaccsal, de csak elméletben. Hiszen ami LYUKAS, abban nem marad meg semmi, amit „belétöltesz” sem nedvesség, sem ragasztó, hanem elfolyik benne. Magyarán: bekened sima ragasztóval a polifoam-ot, majd 10 mp múlva már nagyítóval
keresgélheted a felkent mennyiséget, elfolyt az anyagban, így a ragasztandó felületen már nem maradt semmi, amihez hozzáköthetne, ha nekinyomok egy másik anyagot (akár papírt is).Tehát ezen ragacsokat felejtsük el…. Remélem még követhető vagyok.

Koncentráljunk inkább „a két beválós ragacsra”. Hogy melyiket használod, az anyagilag lényegében mindegy, mert árban egykutya. Veszélyességben a melegragacs durvább, nagyobb esély van a sérülésekre, a Purex-szel ez kiküszöbölhető ugyan, de itt a száradás miatt lelassul a munkamenet.
Nézzük meg mindkettőt, aztán mindenki eldönti, mit akar…
-Purex (rapid és nem rapid)

-Ragpisztoly, ismeritek, so no comment...




Ha egy „ACHME rakéta-szigorúan farkassal együtt- történő becsapódását” is túl szeretnéd élni a jelmezedben, használj Purex-szet!
A Purex egy cseh ragasztó, ha lehet a rapid verziót válaszd  a Weben található Modellező Webshopok kínálatában benne van!!!!


Na itt látható, hogy a ragasztó az egyik képen még folyós és olyan, mint bármelyik ragasztó, majd fél óra múlva elkezd kötni, és ahogyan látszik, lényegében olyanná válik, mint a purhab, vagyis ha közelről megnézzük, azt láthatjuk, hogy sárga kemény hab lett belőle. Ez ugyan felületi teszt-gyárilag a polifoam szivacs külseje simára csiszolt-, de ha lapokból építkezünk, akkor minden oldalát használjuk az anyagnak és a ragasztó megindul habként a lyukakon át, mélyen anyagban, majd megkeményedik minden pici cellában, és így ragasztja lényegében a teljes „ruhadarabot” össze.

 -Purex felkenéskor (teszt)
-Purex fél óra múlva (teszt)

Ragasztáskor a összeillesztendő darabokat tűkkel fogatjuk össze, s ezeket ki sem vesszük addig, amíg meg nem köt rendesen a cucc. Utána viszont ilyen :) -már ha látszik, de ha van egy kis elfolyás, száradás után lefaragható szikével  :)



S lehet dobálni, csapdosni, megpróbálni széttépni, az anyagot néhány erős kezű úr nyilván el tudja szakítani, de a ragasztós rész –a kemény sárga hab- már nekik is nagy falatnak bizonyulhat :)

Igaz, egy-egy teljes páncélzatot nagyon hosszadalmas és megerőltető összerakni így, T-elos-nál a cipők még 2009 ősz végén el lettek kezdve, de a teljes jelmez csak 2010-re állt össze, pár nappal a Holdfénycon előtt, ami eléggé durva, ha azt nézzük, hogy hát valsz. aki ilyen technikán gondolkodik, annak nyilván többet takaró jelmeze lesz, vagyis simán fél éves elkészüléssel lehet számolni-masszív munka mellett-, hiszen a polifoam-ot utólag be kell vonni valamivel, vagy festeni, de festés előtt is ajánlott a massézás, és annak lefestése, mivel ahogy a ragasztó, úgy a festék is elfolyik az anyagban…

Viszont könnyű és masszív jelmezt kapunk végeredményként!!! :)


EXTRA FONTOS INFÓ:-Minden purexet használónak: a ragasztó működési elve miatt ( levegőre köt) ezért minden egyes ragasztás után ajánlott visszacsavarni a kupakját, mert percek alatt képes beszáradni, és utána már NEM LEHET oldószerrel visszanyeretni vele eredeti állapotát  :(
Ha csak kisebb darabokat kell felragasztani ide-oda, akkor használható a melegragasztó, de a melegragasztó „eszi” kicsit az anyagot, vagyis a hőtől zsugorodni kezd, de sokszor előfordul sajnos, hogy a PUREX nem kapható éppen, mert csak egy gyár állítja elő, és néha napján hiánycikk lehet.