Oldalak

2011. április 24., vasárnap

Polifoam Tutorial--2. rész

A Polifoam bevonása
Ha készen van a megépített darab, akkor eldönthetjük, miként szeretnénk bevonni.

(ugyan én anno Sephiroth-nál semmivel sem borítottam be a vállvérteket, de mégsem javaslom ezt a festési formát, mert nem tapad a festék eléggé jól a műanyagra, ezért utólag, ha megfogod egy adag festék rá fog tapadni a kezedre, pedig kályhaezüsstel volt fújva az anno-sima akril elfolyik :( :( :()



1. Burkoljunk papírral!!!!


No, ahány ember, annyi féleképpen csinálja, nekem a leginkább ez jött be anyagilag és munkavégzés szerint is. Ez a nem a szokásos pépes massézás, jóval egyszerűbb. Ami kell hozzá, egy adag olyan „postaládába bedobálós újság, ami felszívja a vizet” vagyis a fekete-fehér nyomtatású, vagy színes, de puha papíros ( M*dia M*rkt ill a helyi ingyenes újság) A fényes felületű újságok, szórólapok nem jók!!!! (nem szívja meg magát vízzel) Szóval, le kell galoppozni a postaládákhoz, és fel kell szedni egy adag újságot, vagy körbejárni a szomszédokat, mint papírgyűlytéskor. Ezeket később kb 2*4 cm-es téglalapokká vágjuk.
Elmegyünk a kertépítő áruházba, és veszünk egyszerű, mezei zacskós (úgy néz ki, mint a túró) tapétaragacsot.

--ez a legolcsóbb, de olyasmi cucc gyártható belőle, mint a drága Decoupage ragasztó.

Ezt a tapétaragacsot otthon bekeverjük  langyos vízzel egy nagy tálban vagy vödörben úgy, hogy egy Kolloid (tojásfehérjének ilyen az állaga) jellegű trutymót kapjunk. Ebben még vannak csomók, amelyeket egy bottal, vagy használaton kívüli fakanállal jól elkeverünk, de szólok előre, nem lesz tökéletes, maradnak benne gumók. Nem baj, így kell hagyni pár órát, esetleg egy éjszakát de aki nem ér rá…


AZOK SZÁMÁRA MOST JÖN A TRÜKK!!! (pár órát azért hagyjuk állni az elegyet előtte...)


Fogunk egy vaczakabb nejlonzoknit (igen, titokzokni, vagy bokazokni, vagy akár nejlonharosnya is lehet) és ezt ráhúzzuk egy használaton kívüli dunsztos szájára, lényegében egy szűrőt képezve. Ezek után fogjuk a kikevert trutyit és lassan átöntjük a harisnya-szűrőn, bele az üres dunsztosba. Lassacskán átfolyik, az átszűrt elegy pedig már csomómentes lesz, vagyis használható :)
Na, ebbe kell belemártogatni a papírdarabokat, majd elkezdeni bevonni vele a kérdéses darabot. Nagyon fontos, hogy a papírszeletkék valamennyire fedjék be egymást, mert miután a víz killan belőlük majd, -és nem illeszkednek jól,- akkor hajlamosak szétválni, vagy púposodni.
Ha ilyen történik, ne szedd le, vastagon kend be ragaccsal, majd tolj rá egy olyan réteget, ahol jobban egymásra húzod a szeletkéket, vagy felezed a szeletkék méretét. (minden réteg után min egy órát száradjon)
Így készült Shion -első- cipőjének borítása, és a VIVI fej is :)


-Munka kezdete...

-ez a belső korona, de szépen látszik, milyen sűrűn és szabálytalanul tettem fel a téglalpokat ( teljes száradás után leengedtem a lufit, és így lett Vivi feje)



-A hosszadalmas munka átmeneti szellemi zavarokat okozhat XD




2. Burkoljunk bőrrel/műbőrrel


Ez T-elos-nál jött elő, ő táskaműbőrrel lett burkolva, a teljes páncélzat. Ez egy nagyon büdi megoldás, csak szabad téren, illetve nyitott ablaknál ajánlott a használata, és MINDEN TŰZVESZÉLYT OKOZÓ TEVÉKENYSÉGET BE KELL SZÜNTETNI MELLETTE!!!!
P*lm*-tex:- Univerzális ragasztó de megjelent egy P*lm*koll nevű is, ez ugyanezt tudja, csak olcsóbb. Ezen ragasztót használják a cipészek is, ha valahol javítani kell egy darabot.
A ragasztás lényege, hogy mindkét ragasztandó felületet be kell kenni vele, majd várni, amíg megszárad (alig ragad, ha hozzáérsz-ez kb 10 perc) Csak a „száradást” követően szabad összenyomni a két ragasztandó felületet, és ezért sem zavar be a Polifoam bevonásában, mert a műbőrt is bekenjük, így mindenképpen ragad majd, bár én főleg a bőrt kentem vele, meg az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a polifoam csak anyagában lyukacsos, maga a szivacs felülete simára van képezve gyárilag, és ha burkolunk, akkor ezen felületre ragasztunk mindig, ez adja majd magát, illetve itt nem tartóragasztásról beszélünk, hanem burkolásról!!!




(mindenki fokozottan ügyeljen az egészségére, amikor használja a ragasztót, egy-egy nagyobb lélegzetvételes ragasztás után célszerű pihenni egy kicsit. Anyagot ne ragasszatok vele, csak próba után, a Palma-Tex ugyanis hajlamos átütni az anyagokon!!!)